Na de verkiezingen is het tijd voor de formatie: er moet een nieuw kabinet komen. Omdat de partijen moeten samenwerken, moeten ze echter onderhandelen en compromissen sluiten. In dit onderhandelingsspel ervaren de leerlingen hoe dat gaat.
Met deze tool kun je de zetelverdeling van de Tweede Kamer der Staten-Generaal uitleggen. Als je op een van de vakjes met partijlogo’s klikt krijg je op de plattegrond te zien waar deze partij zit in de plenaire zaal en hoeveel zetels die partij heeft. De tool is op verschillende manier in te zetten.
Met deze tool kun je zelf de zetelverdeling van de Tweede Kamer samenstellen!
Met deze tool kan aan de hand van de bordesfoto besproken worden wie er in de regering zitten. Welke minister hoort bij welk ministerie?
Geef politieke partijen een plek in een assenstelsel: links, rechts, conservatief en progressief.
Hoe wordt een wet gemaakt? Zet alle stappen op de juiste plek.
Wat zit waar in de Tweede Kamer? Zet de munten op de juiste plek.
Koppel elke uitspraak aan de juiste partij.
Het Krachtenveld is een schematische weergave van het Nederlandse politieke stelsel. Met hokjes, kleuren en pijlen is aangegeven hoe de verschillende instituties zich tot elkaar verhouden en elkaar beïnvloeden.
Wat zijn je politieke principes? Met de PartijenWijzer kom je er op basis van 12 thema’s achter welke politieke partij(en) het best bij jouw ideeën passen.
‘Wie wat wet’ is een quiz waarin leerlingen kennismaken met de route van wetsvoorstel naar wet. In teams strijden de leerlingen om de meeste punten.
Laat één leerling per team in een browser naar wiewatwet.prodemos.nl gaan op een smartphone. Laat hen het spelnummer invullen. Het is ook mogelijk om de QR-code te scannen.
Vergeet na afloop niet je sessie te verwijderen. Klik hiervoor eerst op het spelnummer linksonder in het scherm en verwijder je eigen spelnummer.
Wachtwoord: wwwnew
De strafthermometer legt een aantal casussen voor om waarover de gebruiken mag oordelen. Zij geven hun uitspraak door middel van de strafthermometer. Nadat zij hun uitspraak hebben gegeven bespreek je met de groep de uitspraak die de rechter heeft gedaan.
Studenten weten niet altijd dat veel voorzieningen (waar zij zelf ook gebruik van maken) worden geregeld door de overheid. In deze interactieve werkvorm krijgen studenten de functie van raadslid en mogen zij beslissen over de uitgaven.
In het rollenspel over de Chocoladerichtlijn kruipen leerlingen in de huid van een vakminister in de Raad van de Europese Unie. Zij moeten met verve hun landsbelangen verdedigen, maar mogen ook de voortgang van het Europese project niet uit het oog verliezen.
Stel een dagprogramma samen.
Met de klas naar Politiek Den Haag of naar het gemeentehuis? Of een les geven over de lokale democratie of juist over Europa? Met de keuzehulp helpen we docenten op weg in hun zoektocht naar een passend lesprogramma!